JavaScript Nedir? Javascript Framework Fonksiyonları Nelerdir?

WebHosting
5 min readMay 3, 2021

--

Javascript Nedir?

Javascript, web kullanıcıları ve web tarayıcıları tarafından kullanılan dinamik bir scprit dilidir. Dinamik yapıya ve web sistemlerine sahip olmayı sağlayan bu imkanlar doğrultusunda web sitelerinin dinamik ve aktif olmasını sağlar. Web sitelerinin işlevselliğini artıran bu sistem sayesinde kullanıcıları taraflı ve sunuculu bir şekilde kullanılmasını sağlar. Web tasarım sisteminde temelden başlayan bu yazı dilinin kullanılması, sistemlerin pratik ve işlevselliğini arttırarak sayfaları oluşturmaya imkân sağlar.

Yaygın olarak web tarayıcılarında kullanılan bu sistem aracılığıyla web sayfaları oluşturulmaya imkân sağlanır. Yazılım şeklini ismi gereği java’ya benzemesinden dolayı sürekli karıştırılan bu sistem konusunda birbirinden ayrılır. Günümüzde gelişmiş olan kod web sitelerinin kullanımı tamamında kullanılarak dinamik olmasını sağlayan bu sistem kullanıcı taraflı ve sunucu taraflı çalışır.

Gelişmiş olan tüm web sitelerinde kullanılan bu sistem sayesinde sistemin profesyonel ve dinamik çalışması sağlanır. Bu sistem ile kaynak kodlarına müdahale edilerek formu gönderme işlemleri yapılarak kullanıcıya mesaj verilir. Kullanıcıya dinamik bir yapı sunan bu sistem sayesinde istenilen sistemler oluşturulur.

Bir sistemde form doldururken eksik veya hatalı giriş yapıldığında sistem bu uyarıya karşılık bir tepki olarak ekranda bulunan bir bilgiyi değiştiren sistem tarafından yapılır. Sistemlerin bu amaçlarla yapılması ve uygulanması sistemi kullanım kolaylığı sağlayarak kullanıcıları her türlü bilgiye ulaştırır. Web sitelerinin veya kurucuların kullanıcılar ile iletişime geçmesini sağlayan bu sistemler yapının dinamik ve işlevselliğini arttırır. Sistemlerin dinamiğini sağlayan bu sistem etkileşimde ve yazılım içeriği ile ilgili yazıları oluştururken dikkatli olunur.

Javascript Ne İşe Yarar?

Yazılım programlarında yeni adım atmış olarak kullanılan Javascript belirli web sitelerinde kullanılır. Programcıların vazgeçilmez bir etkileşime ve programlama dili olduğu için JavaScript bu konuda vazgeçilmez bir sistemdir. İşlemci olarak çalışan bir programlama dili olduğu için kodları belirli sistemlere göre kurulumunu yapmanın yanında sunucu sistemine sahip bir barındırma alanı oluşturmak oldukça önemlidir.

Kodların derlenmesi ve düzenlenmesi belirleyici sistemler tarafından yapılır. Sunucu taraflı çalışan bu sistem yoğun programlama içeren oyun siteleri gelişmiş ve programları gibi sistemler ile sunucu taraflı çalışan sistemdir. Esneklik sağlayan bu sistemlerde hem istemci hem de sunucu tarafı çalışabilen bir yapıya sahip olduğu için dünya üzerinde birçok web simülasyonu ve animasyonun kaynağı olarak belirtilir.

Simülasyonların gerçeği ile birebir aynı özellikleri barındıran ancak sanal ortamda ya da bilgisayar ortamında çalışılan programların belirlenmesinde kullanılan bu sistemler birçok alanda kolaylık sağlar. Ekrana veya sisteme verilen simülasyonlar dalganın genliği ve zaman birimlerini belirleyerek oluşur. Böylelikle pek çok olan da kolaylık sağlayan bu web siteleri birçok kişi tarafından tercih edilir.

Java ile Javascript Arasındaki Fark

Java bir programlama dili olarak kullanılır. JavaScript ise komut listesi oluşturma dili olarak web sitelerinde kullanılır. Java, JavaScript programının bir parçası değildir. Java sanal makinede ve yada tarayıcıda çalışan uygulamalar oluştururken Javascript kodu ve düzeni ise sadece web tarayıcıda çalışır. Kodlarının derlenmesi ve kodlarının metinlerden oluşmasını sağlayan bu iki sistemi farklı iki tarayıcı yerine getirir.

Farklı etkinlikler meydana getirerek farklı sistemlerde çalışmayı sağlayan bu sistemler tarayıcılarda görev yapar. Tarayıcı ve yazılımlarda etkin olmayan bu görevlerin üstlenmesine Javascript yerine getirir. Web sayfası ve web tarayıcıları tarafından kullanılan bu sistemlerde hata mesajı ve tarayıcının türü ve sürümü belirtilir. Hataya yol açan kısa mesajlar ve uygulamalar tarafından belirtilen bu sistemlerde uygulama oldukça önemlidir.

Birbirinden farklı olan bu sistemlerin dilleri ve komut dilleri oldukça farklıdır. Farklı etkinlikler olarak görev yapan bu sistemde yazılım tarayıcıda etkin veya etkin değil şeklinde ortaya çıkar. Belirli web sayfalarda yüklenirken verilen hata kodları ise birbirinden farklıdır. Olası nedenler de verilen kodlardan hata kodu veya hata mesajı olarak ekranda belirtilen sistemlere göre hatanın nedeni ortaya çıkar.

Javascript Framework Nedir?

Hangi yazılım dili kullanılırsa kullanılsın framework genel amacı, sistemsel olarak işlemlerin kısa sürmesine veya sürenin kısıtlaması için geliştirilmiş olan sistemlerdir. Yazılımcıların veya programcıların sıklıkla kullandığı bu sistem kütüphane olarak da bilinir. İşlemlerin daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilmesi amacıyla kullanılan bu sistemler önceden hazırlanan yapılara ve projeyi kolaylaştıracağından dolayı günümüzde birçok sistemi bulunur.

Yazılım dillerinin en basit hali indirgenmesi veya yapılan işi hızlandırmaya sağlayan framework bu sistemde oldukça kullanışlıdır. Kod yazma işleminde kullanılan ve bu sisteme indirgenen bu sistem işlemde doğrudan yapılan projenin daha hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayarak işleri kolaylaştırır.

Veri tabanı işlemi ve kayıt gibi işlemleri yaptığınız sırada sadece işlemlerin yapımı zaman kaybı olacaktır. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için framework geliştirilir. Diğer adı ile kütüphane olarak kullanılan bu sistem işlemlerin daha hızlı gerçekleştirmesini sağlar. Web geliştiricilerinin sıklıkla tercih ettiği bu sistemde bilgilerin belirli bir düzene göre yerleştirilmesi ve dizayn edilmesi önemlidir.

Projenin geliştirilmesi zaman kaybının önüne geçer. Kod yazma da etkin olan bu sistem sürekli geliştirildiğinden dolayı kendini günceller. Düzenli ve projeye katkı sağlayan kod yazma sisteminde projeye değer katar. Ekip olarak sistemsel bir bilgiye göre kurulan bu sistemler daha etkin hale getirilerek kod yazma işleminde kullanılır.

Javascript Fonksiyonları

Fonksiyonel olarak oluşturulmuş JavaScript sistemi sayesinde birçok uygulama veya program hızlı bir şekilde çalışarak zamandan tasarruf edilir. Belirli fonksiyonların oluşturulmasında kullanılan bu kodlar çağırma veya fonksiyonu çalıştırma işleminin yapılmasını sağlar. Herhangi bir fonksiyonları oluşturmak için görevini yerine getiren değer ve ifadeler kümeleri oluşturulur.

Bu fonksiyonu kullanabilmek için faaliyet gösterilen alanın tanımlanıyor olabilir olması önemlidir. Fonksiyonlar tanımlanırken fonksiyonun adı, görev aldığı yer, çalıştır alacağız JavaScriptın ifadeleri ve durumları belirtilerek fonksiyonları oluşturulur. Böylece web sitesinin fonksiyonlarının oluşturulması yerine getirilerek sistemsel olarak web sitesine eklenmiş olur.

JavaScript Öğrenmek Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı

Teknoloji ve yazılımsal gelişmeler sadece hayatı kolaylaştırmakla kalmıyor, yazılım alanında tüketici ihtiyacını ve buna bağlı olarak da yazılımı geliştirecek yazılım mühendislerinin sayılarını arttırmaya devam ediyor. Siz de yazılıma meraklıysanız, JavaScript öğrenerek kodlamanın büyülü dünyasına giriş yapabilirsiniz. İnternetten araştırma yaparak pek çok ücretli ve ücretsiz JavaScript kursu bulabilirsiniz.

JavaScript öğrenmek için her şeyden önce bu işe olan tutkunuzun olması gerekmektedir. Sürekli öğrenme ve kendini geliştirme çabasında olacağınız uzun bir yolculuk. Sabır ve süreklilik ister. JavaScript öğrenmeye başladığınız andan itibaren, küçük küçük projeler yapmaya başlamanız gerekir. Başarısız olduğunuz her an sizin için gelişime açılan bir fırsattır ve araştırarak sorunlarını çözebilir ve daha fazla deneyim kazananbilirsiniz.

--

--